Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Икономист: СССР щеше постепенно да рухне с или без Рейган

Проблемите на Съветския съюз започнаха след 50-те години на XX век, припомни икономистът Митко Хитов

01.04.2016 | 20:52 Редактор: Ирина Георгиева
Икономист: СССР щеше постепенно да рухне с или без Рейган

Съветският съюз щеше постепенно да рухне с или без Рейган. Това отбеляза икономистът Митко Хитов в Денят ON AIR. 

Дължи се не на това, че СССР беше "Империя на злото", а заради несъпоставимите мащаби на системата за разделение на труда, която беше организирала около себе си, обясни Хитов.

"Още Адам Смит, един от основателите на икономическата наука казва ясно и конкретно, че от мащабите на икономическата система зависи, доколко тя може да постигне по-ниска или висока степен за разделение на труда, така че да стане по-ефективна или по-малко ефективна според други системи. В този смисъл социалистическия лагер тогава наброяващ около 300 млн. потребители в своето максимално количество не може да бъде по никакъв начин съпоставим с останалата част от света, който по това време наброяваше около 3 млрд. потребители", уточни икономистът.

Експертът припомни, че проблемът на Съветския съюз започна от средата на 50-те години на XX век със смъртта на Сталин, след което беше възприет режим за борба срещу култа към Сталин.

"Китайските другари бяха категорично против очернянето на Сталин, именно затова започнаха постепенно охлаждане на отношенията със СССР", добави той.

"Съветският съюз тръгна към една самоизолация, която завърши кулминационния си момент в началото на 70-те години, когато Ричард Никсън посети официално Пекин и когато започна постепенното въвличане на Китай в глобалната система за разделение на труда", коментира още той.

 


3
0 rate up comment rate down comment 0
mhitov
преди 8 години
Моля за още две промени: "степен за разделение на труда" и по-долу "след което беше възприет режим за борба срещу култа към Сталин" Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
Ирина Георгиева
преди 8 години
Благодаря за корекцията! Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
mhitov
преди 8 години
Китайците бяха против очернянето на Сталин, именно затова започнаха постепенно охлаждане на отношенията със СССР! Сигнализирай за неуместен коментар