Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Проф. Хр. Георгиев: Разходите за сектор "Сигурност" са необходими и обосновани

Споразумението между ЕС и Турция е възможност за глътка въздух на Съюза да се справи с бежанския проблем, добави той в Денят ON AIR

30.03.2016 | 20:27 Редактор: Ирина Георгиева
Проф. Хр. Георгиев: Разходите за сектор

Разходите за сектор "Сигурност" са необходими и обосновани. Те са тласък спрямо обстановката в момента. Това заяви ръководителят на Департамента по национална и международна сигурност към НБУ проф. Христо Георгиев в Денят ON AIR, по повод новите близо 4 млрд лева за армията. 

Още по темата

"В едно демократично общество при една прозрачност на публичните разходи всяка една социална система следва да се обосновава и по някакъв начин да настоява за разходи в своята област, в своя сектор. Разходите за "Сигурност" са част от публичния сектор - образование, здравеопазване и социални дейности. Често пъти в миналото нашите шефове на системите за сигурност не можеха да обосновават обществената необходимост от разходи за отбрана. Сега вече като че ли е обоснована и обществото възприема тези разходи за необходими", добави проф. Георгиев.

Споразумението между Европейския съюз (ЕС) и Турция е възможност за глътка въздух на Съюза да се справи и да има една средносрочна перспектива за справянето с бежанския проблем, коментира още проф. Георгиев.

"Очевидно е, че за държавите от ЕС, това не е истинското решение, но ще се даде възможност да се направят тези квоти и да се изработи механизма, чрез който да се регулира достъпа на бежанци и в един средносрочен план евентуално да се разреши конфликта в Сирия. Това вече ще бъде тласък и за решаването на другите проблеми", смята експертът.

Защо Европа се превърна в обект на терористични атаки? Отговорът не може да бъде кратък, защото причините се натрупаха през последните около 20 години, обясни проф. Георгиев. По думите му те са вътрешни за ЕС, както външни геополитически, така и с натрупания опит на съвременния тероризъм в подготовката и осъществяването на такива актове. Според него могат да бъдат класифицирани в няколко основни групи.

Първо - уязвимостта на европейския континент. За последните 70 години ЕС изграждаше своето проспериращо, богато общество, но загуби една от основните функции на държавата - запазването на суверенитета, териториалната цялост и границата на държавата. Това изисква създаването и поддържането на умения, компетентности, инфраструктура за поддържането на границите.

"Като цяло сегашните лидери на ЕС го ръководят като една просперираща организация. На ЕС в момента му е нужен мениджмънт, свързан с управление в условията на кризисен мениджмънт. Такива качества ги нямат сегашните лидери", допълни той.

Информацията за тренировъчни лагери на ИД в Европа не е нещо неочаквано, коментира още експертът. По думите му това е практика още от началото на века. Той даде пример с тези на Ал-Кайда и припомни, че една от първите задачи на САЩ след 2001 г. беше да се спрат финансовите потоци и втората да се унищожат тези лагери за подготовка на терористи.

Същата тактика се използва и срещу Ислямска държава, но е много по-трудно да се приложи, добави той. Според него ще е по-сложно, защото ИД е една квази-държава, има територия, поданици и приходи, макар и намаляващи.

Основата на ликвидиране на ИД ще бъде решаването на конфликта в Сирия, евентуално и в Ирак. Това може да се постави началото на края на ИД. Но нека не се заблуждаваме, че няма да се появи друга терористична организация, добави той.

"Тероризмът съществува от възникването на човешката цивилизация и вече повече от 2000 години и човечеството не се е преборило с него. Разчитането, че в средносрочен план ще бъде ликвидиран е една илюзия. Въпросът е тези групировки да бъдат доведени до едно поносимо състояние, период на утихване и преустановяване на активните им дейности", посочи още той.

Чуйте целия анализ в следващото видео: