Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Жаклен Коен освободен заради скандала с "Овергаз"?

Заместникът му Петьо Иванов също е човек от газовите среди, посочи експерт

12.02.2016 | 00:23 Редактор: Ирина Георгиева
Жаклен Коен освободен заради скандала с

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен е освободен от поста с решение на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на 9 февруари. На негово място в борда на холдинга влиза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Петьо Иванов. Това коментира енергийният експерт от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров в Денят ON AIR. 

Още по темата

"Жаклен Коен беше на поста изпълнителен директор на БЕХ най-дълго от всички други директори. До голяма степен се смяташе, че той е балансьор между различни интереси в сектора. Смяната му е свързана най-вече със скандала, който се разрази около Нова година, че "Газпром" няма да достави нужните количества на частния газов доставчик "Овергаз". Тогава Коен излезе в медийното пространство и стана мишена на медии, които смятаха, че има натиск от страна на "Булгаргаз" и БЕХ срещу "Овергаз" с цел печелене на пазарен дял", поясни Владимиров.

Заместникът му Петьо Иванов също е човек от газовите среди, посочи експертът. Той прогнозира, че най-вероятно политиката в газовата сфера няма да се промени.

Чуйте останалата част от анализа в следващото видео: