Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Вотът на недоверие няма да мине?

Защо ДПС и БСП не го внесоха след 1 април, попита доц. д-р Димитър Шишков

11.02.2016 | 22:44 Редактор: Ирина Георгиева
Вотът на недоверие няма да мине?

Вотът на недоверие срещу втория кабинет на премиера Бойко Борисов в областта на здравеопазването няма да мине. Това прогнозира депутатът от РБ (ДБГ) доц. д-р Димитър Шишков в Денят ON AIR.

Още по темата

"Той няма как да мине, защото мнозинството, което е от коалициите и с РБ няма как да гласува срещу тези реформи. Няма как да гласува срещу нещо, което е хипотетично и може би ще се случи, но надали ще се случи. Сега 6 месеца няма да може да се внася нов вот на недоверие. Защо не го направиха малко по-късно? Отговорът беше, че те искат да предупредят гражданите. НС не е за предупреждение и я няма тази превантивна мярка, че нещо ще се случи ама надали", попита доц. д-р Шишков.

Всяка опозиционна партия има право да иска вот на недоверие и това е част от демокрацията на всяка една държава, но мотивите за реформатора са несъстоятелни към този момент.

"Говорих няколко пъти с колегите от БСП и ДПС - защо сега, а не на 2 април. Очакванията, които всички имаме е, че ще има някакви реформи. Няма как да защитим здравният министър Петър Москов, ако той не успее след 1 април да направи това, което цяла година сме градили заедно", добави той.

Доц. д-р Шишков коментира и скандала с ваксините. Той подчерта, че доказано те са добри, хората могат да са спокойни и да ваксинират децата си. Ако все пак се намери нарушение - отговорност носи здравният министър.

"Съвсем друг е въпросът от административна гледна точка, което не е работа на НС, нито на депутатите да вкарват различно напрежение в съдилищата, защото това е тяхна работа. Нека те да разследват и докажат, че има някакво нарушение",  коментира доц. д-р Шишков.

"Какво означава да снемеш доверието от министъра? Той е наш член, на РБ. Цяла година се опитваше да направи нещо и смятам, че направи много неща. Дали тези неща ще заработят е важно след 1 април" - добави той.