Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В риск ли е българинът да не получи или да има труден достъп до здравни услуги?

Мотивите за вота на недоверие срещу втория кабинет "Борисов", коментира проф. Румен Гечев

11.02.2016 | 23:57 Редактор: Ирина Георгиева
В риск ли е българинът да не получи или да има труден достъп до здравни услуги?

Основният мотив за първия вот на недоверие срещу втория кабинет "Борисов" е, че българските граждани са поставени пред риск да не получат или да имат труден достъп до здравни услуги.  Това обясни народният представител от "БСП лява България" проф. Румен Гечев в Денят ON AIR. 

Още по темата

"Считаме, че с отсъствието на политика и хаотичните действия на правителството, в това число и в сферата на здравеопазването наистина българите са поставени под риск. Защо? Виждаме така наречената Здравна карта, обявена още при първото правителство "Борисов" на  2 февруари 2011г., а сега 2016г. отново ни се представя, което означава закриване на легла в общински болници, държавни болници, което означава, че достъпът до обществени услуги, които ще са по-евтини и ще бъде ограничен и българските граждани ще бъдат тласкани към частни болници, които са по-скъпи", коментира проф. Гечев.

Може би здравеопазването е недофинансирано, но по-скоро въпросът е в ефективното използване на средствата, смята проф. Гечев. По думите му през последните години парите за здравеопазване са увеличение.

Решенията от една страна са от една страна засилване на конкуренцията между продажбата на лекарства, а другият значителен резерв е да се обявят публични търгове, на които да се осигуряват лекарствата на болниците от един център с едни публични търгове, така че да се постигнат по-ниски цени, посочи проф. Гечев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: