Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Номинацията на Бокова закъсняла? Напротив - подранихме

Ирина Бокова е логичният кандидат за поста генерален секретар на ООН, заяви Джема Грозданова за Bulgaria ON AIR

10.02.2016 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
Номинацията на Бокова закъсняла? Напротив - подранихме

Номинацията на Ирина Бокова за поста генерален секретар на ООН не може да се определи като "скандална". Това категорично заяви председателят на Комисията по външна политика в НС Джема Грозданова (ГЕРБ) в Денят ON AIR. Тя поясни, че нямаше обявено желание за друга кандидатура.

"Това в крайна сметка е българската номинация за генерален секретар на ООН и не смятам, че това е лоша номинация. Приемам я като национална цел и смятам, че имаме шанс да постигнем положителен резултат. Нямаше официално обявено желание за друга кандидатура", обясни Грозданова.

Още по темата

Българският еврокомисар и заместник-председател на ЕК Кристалина Георгиева беше обсъждана в публичното пространство и има висок международен престиж, но не е заявявала публично желанието си за поста, заяви Грозданова. 

"Съвсем логично беше името й да е спрягано за Генерален секретар на ООН. Кристалина Георгиева не е заявявала публично желанието си за този пост. Винаги е казвала, че има достатъчно работа в ЕК. Спомняме си, че решението на МС за г-жа Бокова беше взето от миналият мандат. За да имаше нова номинация, това решение трябваше да бъде променено и да започне нова процедура. Тъй като не започна нова процедура на нас, които сме най-близо до този процес ни беше ясно, че няма да има нова номинация", коментира Грозданова.

Номинацията не е закъсняла, а дори подранихме, подчерта Грозданова и обясни:

"Ние сме 5 или 6, обявена кандидатура досега. В писмото, в което се обръщат към нас всички държави, за да бъдат разпратени номинациите няма определен срок. Дори март, който се цитираше не е срокът. В писмото пише, че през юли започват изслушванията на кандидатите, но няма краен срок за определяне на номинациите. Подранихме. Ирина Бокова има своето CV в ЮНЕСКО и в организацията на ООН. Тя е позната като лице и наистина при положение, че не номинираме друг кандидат, тя е логичният избор"

"Съветът за сигурност излъчва един кандидат, който е одобрен от петте страни членки на постоянните членки на Съвета за сигурност и по този начин определя решението на Общото събрание на ООН, така че, за да имаме подкрепа трябва да имаме поддръжката на тези пет постоянни страни-членки", добави Грозданова.

Това не е компромис - нямаше друга кандидатура, разсея съмненията Грозданова.

"Отсега нататък след като имаме обща кандидатура, независимо какви политически сили представляваме трябва да имаме общи послания в международната среда, защото е много неприятно, когато български политици на международна сцена излъчват различни послания. Трябва да си подкрепим българския кандидат, независимо какво се случва вътре в нашата страна", подчерта тя.

Предсрочни парламентарни избори

Вероятност да има предсрочни парламентарни избори винаги съществува, коментира Грозданова. Според нея въпросът е какво искат хората, които управляват страната, но засега интуицията и подсказва, че избори няма да има и ще си направим едни редовни президентски избори. 

"Проучванията показват, че резултатът, който ГЕРБ би получил ще е по-висок, отколкото предишните парламентарни избори. Стига вече избори, трябва да имаме време, за да свършим започнатото. Всеки един спечелен мандат е нужен целият, за да си свърши работата", заяви тя.

Чуйте целия разговор в следващото видео: