Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Бежанската вълна: Европа не говори с един глас и не действа като единен субект

Заплаха за България от бежанската криза е реална, заяви ген. Кирчо Киров в Денят ON AIR

10.02.2016 | 21:46 Редактор: Ирина Георгиева
Бежанската вълна: Европа не говори с един глас и не действа като единен субект

Бежанската криза е един  външните рискове за България. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Кирчо Киров в Денят ON AIR. По думите му бежанската вълна като цяло представлява предизвикателство за Европа. Големият проблем се състои в това, че Европа не говори с единен глас, не действа и не постъпва като единен субект, поясни той.

Още по темата

Всъщност с навлизането на тази огромна бежанска вълна с около над 1 млн. души, бяха сведени до минимум шенгенските споразумения, а действието на Дъблинския регламент - прекратено. Трябва да се разглежда като потенциална заплаха това, че на територията на Турция наистина има огромно струпване на мигрантски и бежански маси. Турската икономика се задъхва от това нещо и практически от вчера започва да се прилага първата част от споразумението между Турция и ЕС, тоест усвояването на тези 3 млрд. евро, което Съюзът на първо време отпуска за създаване на обстановка, благоприятстваща на преминаването на тези бежанци и главно на задържането им в районите на границата със Сирия", коментира ген. Киров.

Заплаха за България е реална, защото много е важна да се оценяват политическите и икономическите възможности на Турция, за да се задържат тези бежанци, посочи ген. Киров. По думите му от друга страна много е важно да се наблюдава политиката и действията на Турция от гледна точка как взаимодейства с ЕС и не се ли опитва да рекетира Съюза с подобни заплахи.

Радикалният ислям представлява рисков фактор както за България, така и за целия свят, добави експертът.

Чуйте целия разговор в следващото видео: