Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Образованието да стъпи на сериозно проучване как се живее днес

Реформата трябва да преосмисли ролята на знанието и уменията, заяви проф. Кристиан Банков в ефира на Bulgaria ON AIR

09.02.2016 | 22:02 Редактор: Ирина Георгиева
Образованието да стъпи на сериозно проучване как се живее днес

В средното образование има конкуренти отношения между бизнеса и училищната институция, смята проф. Кристиан Банков от НБУ. В Денят ON AIR той посочи, че основният проблем за съвременните ученици идва от това, че "тяхното ежедневие е по-различно от връстниците им в неотдавнашни времена". 

Още по темата

За да се тръгне към една реформа, трябва да се направят едни проучвания, аналогични на това какво правят компаниите, за да привлекат децата, как да се впишат в едно тяхното ежедневие, добави проф. Банков. Според него образованието трябва да стъпи на едно сериозно проучване как се живее днес.

"Скептичен съм, че можем да приложим нещо, което работи в друга страна, култура. Трябва да приложим методи, в които самият бизнес е постигнал резултати и е успял да направи от децата ни толкова добри потребители, колкото са те добри днес.", коментира проф. Банков.

Трябва да се създаде една идея за реформа, която да преосмисли ролята на знанието и уменията, които трябва да се придобият в училище, препоръчва проф. Банков. По думите му този дебат трябва да тръгне от експертно ниво.

При университети също има конкуренция с бизнеса - "а не толкова сътрудничество, при което университетът да е длъжник на бизнес", смята проф. Банков. Според него тази конкуренцията трябва да се насочи в друга посока.

Чуйте целия разговор в следващото видео: