Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Меморандумът РБ-ГЕРБ подписан до края на идната седмица

Включва важни точки като реформа в съдебната система, антикорупционният закон и въвеждането на е-вот, съобщи Антони Тренчев

09.02.2016 | 21:05 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Архив

Политическият меморандум между РБ и ГЕРБ ще бъде подписан до края на следващата седмица. Това съобщи депутатът на РБ (ДБГ) Антони Тренчев в Денят ON AIR. По думите му Меморандумът включва няколко важни неща - реформа в съдебната система, антикорупционният закон, изборното законодателство и въвеждането на електронно гласуване.   

Още по темата

"ДБГ изготвихме календар със стъпки, чрез които да се върви към консолидиране. Предложихме да изработим Меморандум между РБ и ГЕРБ за ускоряване на реформите с ясен времеви хоризонт в рамките на този политически сезон. Включва няколко важни неща - реформа в съдебната система, антикорупционният закон, изборното законодателство и въвеждането на електронно гласуване. Този Меморандум ще бъде подписан в рамките на следващата седмица", обясни Тренчев.

Реформаторът вярва в бъдещето на Блока и на обединеното дясно. По думите му дори има план как това конкретно може да се случи.

"По отношение на единството на Блока, мога да кажа, че работата на парламентарната група кой знае колко съществено не се е променила, откакто ДСБ излязоха в опозиция. Те доколко са в опозиция, това е предмет на друг разговор. Освен за гласуването за Меглена Кунева, работата на групата не се е променила. Ние, когато сме съгласни с ГЕРБ винаги сме ги подкрепяли, когато не сме били съгласни - не сме. Дори и когато 23-мата подкрепяхме, пак не ги подкрепяхме, както и респективно между другото те не ни подкрепят много наши предложения. Така че кой знае колко не са се променили нещата", добави той.

"Всеки един Блок като РБ търпи огъвания, начупвания, напасвания. Смятам, че още не сме се счупили." - допълни той.

Сегашният Граждански съвет на РБ е с изтекъл мандат, а половината в него са депутати и министри, посочи Тренчев. Според него при следващия конфедеративен конгрес на Блока трябва да се учреди нов Съвет, "който да е от истински и същински граждани". 

ДСБ са в сложна ситуация - привидно опозиция, тоест "хем така, хем иначе", коментира Тренчев.

"Това, което се е променило е, че Петър Москов не е член на  ръководството - беше заместник-председател, а сега е регулярен член. Един заместник-областен напусна и Атанасов подаде оставка, но всички други назначения във властта остават.", заяви той.

Чуйте целия разговор в следващото видео: