Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любомир Стефанов за РБ: Не са преставали да бъдат в насипно състояние

„Реформаторският блок се порвали, защото не успя да издигне единогласно кандидатурата на Меглена Кунева“, каза политологът

05.02.2016 | 20:35 Редактор: Мария Аладжова
Любомир Стефанов за РБ: Не са преставали да бъдат в насипно състояние

Управляващото мнозинство е толкова крехко, че не може да подкрепи един министър в собствените си среди, каза политическият анализатор Любомир Стефанов в предаването „Денят ON AIR“ с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

„Реформаторският блок отдавна се намира в сценария на предизвестената смърт от Габриел Гарсия Маркес. Засили се, но не успя да се претвори в нещо друго и всяко едно сътресение в коалицията просто го представя в реалната му светлина“, анализира Стефанов, като добави, че партията „не е преставала да бъде в насипно състояние“.

По думите му доколко е стабилно едно управление се определя при гласуването на държавния бюджет и при смяна в кабинета. Политологът заяви, че депутатите от Реформаторския блок са се провали защото, не успяха да издигнат едногласно кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър.

Социологът Живко Георгиев, който също се включи по темата, подкрепи тезата за сериозни трусове в управляващата коалиция, тъй като според него тя не е формирана около каузи, идеи и ценности, а „с цел оцеляване на едни или други политически формации“.

Времето на популизма рано или късно ще свърши, подчерта социологът, като допълни, че за да има стабилно управлението трябва да има ясно изразен политически спектър на лявото и дясното в България.

Целият разговор с Любомир Стефанов и Живко Георгиев - във видеото: