Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Изложба и спектакъл разказват за делото на Левски

Най-голямата експозиция за Васил Левски е събрана от обществени фондове и частни колекции

05.02.2016 | 21:27 Редактор: Мария Аладжова
Изложба и спектакъл разказват за делото на Левски

В четвъртък врати отвори най-голямата досега изложба за Васил Левски – „Левски – символ и епоха“, която може да бъде видяна в Националната художествената галерия. 

Експозицията показва над 35 картини на известни художници от Освобождението до днес. Събрана е от обществени фондове, частни колекции, присъства дори и големият портрет на Апостола от Президентството. 

Нестандартното е, че тя е придружена от театрална възстановка на процеса срещу Васил Левски. Главната роля се играе от Веселин Плачков – актьорът от „Дякон Левски“ на Максим Генчев.

„Не става въпрос за актьорска игра. Тука става въпрос за гражданска позиция, за човешко отношение и това е един поклон пред Левски“, сподели актьорът пред Bulgaria ON AIR.

За живота и делото на Дякона разказа в „Денят ON AIR” председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" - Васил Василев. По думите му „Левски е антипод на днешните управляващи“

„Той изгражда една идеология, която вижда в перспектива като чистата и свята република и затова и спектакълът и изложбата са елементи от едно цяло. По този начин се опитваме да накараме хората да уловят образа му в дълбочина“, обясни Василев за експозицията. 

Идеологията на Васил Левски е, че той не притежава нищо, убеден е Василев. „Съдбата на отечеството стои над неговата съдба. Той знае, че трябва да се избират най-достойните, за да вървим по пътя на другите европейски народи.“ 

Главата на Общобългарския комитет заяви, че е изпратил предложение до парламента заветите на Левски да бъдат приети като етичен кодекс на народните представители:

„Изпратих го с лично писмо до всички народни представители – за нас ще е гордост пред цяла Европа да кажем, че тези прекрасни примери за управление са съставени преди 150 години от един български революционер. Днес те могат да служат като рамка за поведението и морала за европейските политици, не само за българските“, каза Васил Василев и заключи, че в крайна сметка предложението му не е било прието от Народното събрание.