Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

"Южен поток" спрян заради кризата в Украйна

"Беше оказан чисто политически натиск да се спре строителството на газопровода", заяви енергийният експерт проф. Атанас Тасев

03.02.2016 | 20:45 Редактор: Мария Аладжова
Атанас Тасев в "Денят ON AIR"

"Факт е, че проблемът с „Южен поток не се реши в България, а се реши в Брюксел. Евентуалното продължение може да бъде подадено като сигнал само оттам“. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в „Денят ON AIR” с водещи Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Според проф. Тасев решението за спирането на проекта е геополитически ход, продиктуван от кризата в Източна Украйна: 

„Нервите на Путин не издържаха поради чисто бюрократичния подход на Европейската комисия. Този подход в последните две години беше силно моделиран от геополитическата

Още по темата

ситуация в Украйна. Беше оказан чисто политически натиск да се спре строителството на този поток“, коментира енергийният експерт.

По думите му Русия също следва конкретна стратегия в случая с „Овергаз“.

„Казусът възникна заради това, че политиката на "Газпром" е да се оттегля от дялово участие в определени компании в Европа, с цел да намали тежестта на обвинението за злоупотреба с монополно положение“, анализира  проф. Тасев.

По думите му проектът за газовия хъб „Балкан“ не може да се реализира без участието на Русия. „Абсолютно логично е, че за да се изгради газов хъб „Балкан“, изключването на руски газ като доставчик в този газов хъб, ликвидира идеята за газов хъб“, поясни той, като аргументира казаното с това, че руският доставчик е доминиращ в Европа.

2016 е годината, в която се очакват големите промени в енергетиката, увери експертът. По думите му, със създаването на енергийната борса у нас, приключи „цялостният пакет“ от необходимите условия за напълно либерализиран пазар.

Това обаче не било гарант, че цените на електроенергията ще спаднат. Напълно възможен е дори обратният ефект, заради естеството на дебалансирания български пазар, анализира Танев. "Либерализацията изисква нова култура и от страна на потребителите", заключи той по темата.