Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

З. Димитрова: Турският бизнес не е разтревожен от руските санкции

Русия е зависима от турски хранителни стоки, а Турция от руски газ, добави Димитрова

30.11.2015 | 19:49 Редактор: Ирина Георгиева
З. Димитрова: Турският бизнес не е разтревожен от руските санкции

Турският бизнес не е разтревожен от руските санкции засега. Това заяви кореспондентът Зоя Димитрова в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите й за момента не се очаква драстично орязване на вноса.

"И двете страни нямат интерес от изостряне на санкциите и влошаване на взаимоотношенията. Русия е зависима от турски хранителни стоки, а Турция от руски газ." - поясни Димитрова.

Споразумение ЕС - Турция

"Споразумението беше подготвено по време на посещението на президента Ердоган в Брюксел две седмици преди изборите. Това му донесе доста точки в страната." - поясни Димитрова.

Това, което се постигна на 29 ноември - бяха изяснени параметрите на ангажиментите, които от една страна приемат Анкара и от друга страна ЕС, поясни Димитрова. По думите й има известна неяснота и конкретност, защото това, което се ангажира ЕС, постепенно отменяне на визовия режим и отварянето на нови преговорни глави зависи от голяма степен от изпълнението на ангажимента на Турция за спиране на бежанския поток.

Парите, които ще бъдат отпуснати за Турция около 3 млрд. евро ще бъдат използвани само и изключително за бежанците, поясни Димитрова. По думите й използването на парите ще бъде контролирано.