Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

М. Владимиров: Турция може да контрира на руските санкции като замрази проекта Аккую

Ще се замрази процесът за предоговаряне на дългосрочните договори между Русия и Турция за доставки на газ, прогнозира експертът

30.11.2015 | 20:18 Редактор: Ирина Георгиева
М. Владимиров: Турция може да контрира на руските санкции като замрази проекта Аккую

Ще се замрази процесът за предоговаряне на дългосрочните договори между Русия и Турция за доставки на газ, при които Турция се надяваше да получи отстъпка - в момента това най-вероятно отпада като вариант. Това прогнозира енергийният експерт Мартин Владимиров от ЦИД в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. 

"За Газпром, Турски поток също изглежда замразен на този етап. Особено след като Турция обяви намеренията си да съди Газпром в Арбитражен съд затова, че е дала отстъпки на всичките си клиенти в Европа, но не и на Турция, която е вторият най-голям клиент на Газпром след Германия." - добави Владимиров.

От друга страна Турция и Русия си сътрудничат по проекта "Аккую" за построяване на АЕЦ - доста голям проект, допълни Владимиров. По думите му по този начин Русия рискува 20 млрд. долара.

"Стъпката на Русия може да се окаже контрапродуктивна - тази да наложи санкции. Турция може да контрира като замрази проекта "Аккую". Той е един от малкото действащи големи АЕЦ проекти на Росатом в Европа. След като загубиха Белене в България, да загубят и "Аккую" става по-сложно за компанията и амбициите й да бъде един от лидерите на европейския ядрен пазар." - поясни Владимиров.

Турция от години се опитва да диверсифицира доставките си от Русия, тъй като зависи на повече от 50%, обясни енергийният експерт. По думите му турската страна го прави като се опитва да договаря увеличаване на доставките от Иран.

"Тези преговори обаче в момента също са под въпрос, тъй като Иран е съпричастна с Русия и отказа да увеличи количествата газ за догодина. Тоест остава Азербайджан и Туркменистан. Това вече са по-дългосрочните надежди на Турция да внася газ през Иран  от Туркменистан, който в момента разработва най-големите находища. Азербайджан разбира се би трябвало да изнася около 6 млрд. куб. метри газ отново от Шах Дениз 2 след 2019г., така че TANAP става ключов проект, ако Турция иска да продължи енергийното си развитие, базирано на газ и заменянето на замърсяващите въглища." - коментира Владимиров.

Ако искаме да диверсифицираме ресурсите си не бихме искали единственият ни източник на газ да бъде под въпрос, подчерта Владимиров. По думите му голямата цел на Северен поток е да заобиколи като транзитна страна.

"Хъб не се строи, а се създава на базата на пазарни тенденции, тоест създаване на условия на конкуренция между няколко - поне три източника на газ. На този етап у нас има един, а след 2020г. втори - азерският газ през интерконектора България-Гърция." - заяви Владимиров.

Количеството на газ ще бъде толкова малко, че няма да можем да обезпечим сигурността на доставките в региона, подчерта Владимиров.