България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В. Тодоров: Основните причини за конфликта между Москва и Анкара са геополитически проблеми

Турция иска да покаже, че е значим играч, добави Мехмед Юмер

27.11.2015 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
В. Тодоров: Основните причини за конфликта между Москва и Анкара са геополитически проблеми

Основните причини за конфликта между Москва и Анкара са геополитическите проблеми, които възникват в този регион. Това коментира журналист с ресор Русия Валери Тодоров по повод сваления Турция Су-24 в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според главния редактор на в. "Заман-България" Мехмед Юмер чрез тези си действия Турция иска да покаже, че е значим играч.

"Премерването на силите вече започва да се изостря. Закъсняха дипломатическите и политическите усилия. Военното противопоставяне може да създаде такива прецеденти като този със свалянето на руския бомбардировач, който наистина е тежък. Заради него може да има сериозни последствия за регулирането на сирийската криза оттук нататък. Вижданията на Русия и Турция как да бъде разрешен конфликтът в Сирия. Кои да са победилите сили и изобщо как да се върви оттук нататък." - поясни Тодоров.

Турция и Русия са водели много войни, припомни Тодоров. По думите му имало е 10 войни, от които Русия е била победителка в 8. 

"Една от войните е протекла със запазване на статуквото, а при друга не е излъчен победител. Това противопоставяне, ако беше забравено от XV-XVI век, сега изведнъж с един нелеп инцидент беше възобновен." - добави Тодоров

Свалянето на руския бомбардировач показа, че Русия и Турция мислят коренно различно за конфликта в Сирия, уточни Юмер. Според него Турция е искала да демонстрира, че е значим играч в региона.

"Дори и Пентагонът обяви, че самолетът е свален на сирийска територия, така че между големите лидери САЩ и Русия, и Турция искаше да се изяви и това стана." - поясни Юмер.

"По отношение на анексирането - то е свързано със зоната за сигурност, която Турция иска да формира. Това обаче няма да стане, защото в момента тази територия не е възможно да бъде обозначена като такава."  - добави Юмер.

Главния редактор на в. "Заман-България" отбеляза, че никой не гледа факта, че в Турция в момента има много вътрешнополитически проблеми.

"Доста анализатори смятат, че Турция е можела да има по-сдържана политика и това според едни анализатори буквално въвлече Турция в "блатото на Сирия и няма как да се върне назад". Затова не се говори, но Турция има вътрешнополитически проблеми. Тепърва ще видим как ще се развиват нещата в самата Турция, защото тя не изглежда стабилна." - посни Юмер.

Русия вижда като един от изходите на кризата федерализацията на Сирия, което означава разпределяне на интересите в региона, смята Тодоров.

"Едно такова развитие би довело евентуално и до формирането на сирийски Кюрдистан. Той би станал опора на кюрдите в Сирия и на кюрдите в Ирак. Това са най-силните страхове на Турция. Тя би искала да играе една по-значителна роля и да се съобразяват с позицията й и това е една по-категорична позиция оттук нататък. Друг е въпросът как ще реагират останалите." - поясни Тодоров.

Чуйте целия разговор в следващото видео: