Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Тихомир Безлов, ЦИД: Турция е големият вносител за Русия, а не обратното

По думите му истинският проблем за Русия не е западното ембарго, а цената на петрола

26.11.2015 | 19:53 Редактор: Мария Аладжова
Тихомир Безлов, ЦИД: Турция е големият вносител за Русия, а не обратното

Турция е големият вносител за Русия, а не обратното. Това каза в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев главният експерт на Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Газ и нефт са основният износ към Русия, а газовият пазар на Турция е втори по големина след германския.

Безлов обясни, че Саудитска Арабия и Катар са по-важни партньори за Турция, отколкото Русия. Той посочи, че конфликтът в Сирия до голяма степен се дължи на резултата от влиянията на тези страни:

„Голямото сътресение, което се случва с Русия не е западното ембарго, а цената на петрола. А той стигна тази цена именно заради Саудитска Арабия“, поясни Безлов.

Още по темата

По негови думи възелът в Близкия Изток е свързан и с Кавказ, а големият въпрос на Русия е дали тя може да бъде достатъчно конкурентна при тези цени на петрола.

Тихомир Безлов коментира свалянето на руския самолет Су-24. Той посочи, че зоните, в които е изпълнявал мисия бомбардировачът са най-важни за Турция:

„Цялото влияние срещу Асад минава през турската граница. По този начин Русия се опитва да разруши тази коалиция между Турция, Саудитска Арабия и Запада. Свалянето на самолета е политическо решение. Аз съм сигурен, че Давутоглу не го е взел без Ердоган.“

Затварянето на туската граница ще реши частично бежанския проблем

Безлов подчерта, че поведението на Турция е ключово и по отношение на бежанската криза. По негови думи затварянето на турската граница само частично ще спре бежанския поток от Сирия. Турция приюти 2 млн. бежанци, които ще имат отворен коридор към Европа през Балканите.

Общественото мнение на българите се променя

Наблюдава се промяна в обществените нагласи след Белене и „Южен поток“, заяви Безлов. Според него българите са станали по-западно ориентирани след замразяването на „Южен поток“.

Чуйте целия разговор в следващото видео: