Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Казанджиев: износителите на газ от Близкия изток ще предпочетат LNG

Христо Казанджиев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев

25.11.2015 | 23:16
Казанджиев: износителите на газ от Близкия изток ще предпочетат LNG

Христо Казанджиев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев на 25 ноември 2015.

 

Още по темата

Газпром спря доставките за Украйна на 25 ноември. Какво отражение ще има влошаването на отношенията Русия-Турция в енергийния сектор? Турски поток е замразен, вероятно?

Очаква се известно замразяване на преговорите по Турски поток. По отношения на доставките не мисля, че ще има проблеми. Мисля, че разумът ще надделее.

 

Възможно ли е при спирането на доставките на руски газ за Украйна, това да се отрази за диверсификацията изобщо на клиентите на Газпром?

Би следвало да се направи много сериозен разбор на случващото се. Имаме повтаряне на ситуацията от миналото, но в по-лек вариант. Нищо не изключва нещата да ескалират.

 

Още по темата

Ако гледаме динамиката на отношенията Русия-Турция, ще се засили скоростта на проектите за газ от Близкия изток - Азърбайджан?

Би могло да се очаква, но със събитията сега рискът за доставки на газ през Турция се увеличава както в сигурността, така и с политическия риск.

Вероятно потенциалните износители от Близкия изток, като Иран да предпочетат не тръбопроводи, а втечнен газ. България трябва да преоцени всички възможности чрез рисков анализ и да избере възможности с по-голяма гъвкавост.

Единствен проект, който представлява интерес за България, но по който не тя не предприема нищо от години е изграждането на терминал на втечнен газ на гръцкото егейско крайбрежие..

Следва да бъде изграден от фирма от Балканския полуостров, в капацитет, разчетен за доставки на газ за всички страни от региона - България, Сърбия, Румъния, Македония и от Румъния-за Украйна и т.н.