Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Елена Поптодорова: Единството на НАТО по дефиниция трябваше да бъде подкрепено

Посланикът ни във Вашингтон определи действията на турските ВВС като "формално издържана реакция"

25.11.2015 | 19:46 Редактор: Мария Аладжова
Елена Поптодорова: Единството на НАТО по дефиниция трябваше да бъде подкрепено

Свалянето на руския бомбардировач Су-24 остави Украйна на втори план, каза в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова.

Тя определи действията на турските ВВС като "формално издържана реакция" по отношение на нарушението на въздушните граници на Турция. Поптодорова изрази мнение, че с този ход Ердоган тества Русия и Запада.

"Единството на НАТО по дефиниция трябваше да бъде подкрепено", заяви посланикът относно отговора на НАТО след свалянето на Су-24.

По нейни думи целта на френския държавен глава Франсоа Оланд във Вашингтон е била да приобщи Русия към голямата международна коалиция на Запада. Визитата обаче е претърпяла обрат заради катастрофата на сирийската граница.

Според Поптодорова Оланд е разчитал на по-голяма ангажираност от страна на Обама по сирийския въпрос. Президентът на САЩ не предложи конкретна стратегия за действие в Сирия, макар че апелира за бързо решение на конфликта.

Поптодорова заяви, че до момента САЩ са поели 2/3 от въздушните удари в Ирак и 95% от ударите в Сирия.

Тя все пак подчерта, че най-вероятно мерки от американското правителство ще бъдат взети, но няма да бъдат публично афиширани. Ще се търси начин за спиране на финансовите потоци към Ислямска държава, както и ще бъде обменяна информация между разузнавателните служби на отделните държави.

САЩ, Европа и тероризмът

Според посланика ни във Вашингтон речите на Буш и Оланд са идентични като оценки и послание. 

"12 години по-късно Франция трябва да се справя с нещо, с което Америка живее 12 години. Ще има преразглеждане на концептуалното виждане на САЩ от времето на иракската война", заяви Поптодорова.

Тя цитира кандидата за президентския пост в САЩ, Хилъри Клинтън, според която победа над Ислямска държава ще има след провеждането на сухопътни операции.

За финал на разговора Елена Поптодорова посочи, че България е желана дестинация за инвестиции от САЩ, но не трябва да забравя, че съседните държави "също се състезават на нашата писта".