Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Петров коментира изтегления дълг

Денят ON AIR

24.11.2015 | 20:16 Редактор: Мария Аладжова
Борис Петров коментира изтегления дълг

Финансистът Борис Петров коментира твърдението на Власислав Горанов, че Министерството на финансите е изтеглило тайно 50 млн. евро дълг миналата седмица без състезание между инвеститорите. Петров гостува в предаването Денят ON AIR.

Според финансиста всъщност разликата в доходността е много по-малка – по негови думи става въпрос за около 50 хиляди евро:

„В мен се появява убеждението, че това е тест доколко наблюдатели на Министерството на финансите биха хванали подобна емисия. Тества се общественото мнение“, коментира Петров.

Според Петров в момента България регистерира приличен ръст на БВП на фона на общата тенденция в ЕС. Той обясни, че ако ръстът на дълга изпреварва ръста на БВП, България ще натрупа дълг.

Критичното равнище на дълга не трябва да надвишава 60%, когато става въпрос за икономически растеж, затова трябва да се спазва консервативно съотношение, допълни той. По думите на финансиста у нас се наблюдава натиск за нарастване на публичните разходи, включително и за инвестиции.

Петров обясни, че въпросът за държавните ценни книжа е свързан с бюджетния дефицит и допълни, че делът на тях у нас е по-нисък отколкото в банките в Италия и Испания.