Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

М. Керемедчиев: Сделката за Vivacom беше нормална и търгът не беше нагласен

Сделката все още не е приключила, очаква се решението на европейския антимонополен регулатор

20.11.2015 | 23:30 Редактор: Ирина Георгиева
М. Керемедчиев: Сделката за Vivacom беше нормална и търгът не беше нагласен

Сделката за Vivacom, която се проведе в Лондон, е нормална. Това обясни бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. По думите търгът е организиран от реномирана одиторска компания в тази сфера.

"Това, което беше видно, че търгът нямаше как да е нагласен толкова дълго време - времето на търга достигна между 15 и 16 часа и на нива два пъти по-големи от задълженията, които има един от собствениците към VTB." - поясни Керемедчиев.

Сделката все още не е приключила, оттук нататък европейският антимонополен регулатор трябва да се изкаже за това дали допуска новият купувач да влезе във владение, заяви Керемедчиев. По думите му има още 2-3 месеца, защото отделно и държавата има блокиращи дялове на компанията.

Тази сума, която е постигната има достатъчна възможност да се покрият задълженията към държавата чрез банката, така че собствениците да излязат на светло, смята Керемедчиев.

"По този начин изчиствайки компанията, ставайки ясно кои реално са собствениците на тази компания тя ще може след това да се продаде на купувач, който да има стратегически интереси за телекома и да бъдат от този бранш, тъй като в момента собствениците на тази компания са финансови институции или хора, свързани малко или много с финансовите пазари. Очаквам следващият собственик да е от този комуникационен бизнес, тъй като цената, която в момента е ликвидната е по-ниска от реалните стойности на такъв мобилен оператор." - обясни Керемедчиев.

Първо трябва да бъде изплатен ангажиментът, така че държавата да отблокира тези дялове, посочи Керемедчиев. По думите му европейският и българския регулатор са тези, които ще зададат въпроса на Спас Русев откъде идват парите му.

България и Шенген

Милен Керемедчиев подкрепя България да бъде част от шенгенското пространство. По думите му обаче и Шенген има много пропуски.

"Шенген доказа пропуски, че е система за външна защита на външните граници. Една от големите пробойни се отказа Гърция, която пропуска хиляди бежанци без да ги регистрира, без да отчетете данните им." - отбеляза Керемедчиев.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

Разговорът във втората част гледайте тук: