Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Б. Петров: Планът за реформиране и развитие на банковия надзор е една стъпка напред

Според експерта обаче този план не отговаря на ключови въпроси

13.10.2015 | 09:27 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Петров: Планът за реформиране и развитие на банковия надзор е една стъпка напред

Планът за реформиране и развитие на банковия надзор е една стъпка напред. Това смята финансистът Борис Петров в Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според него безспорно е необходима реформа в Банковия надзор у нас, а доказателството е провалът му с КТБ

"За съжаление на този етап едва 5 страници за 6 годишен мандат ми се вижда една малко амбициозна задача. Очаквах повече амбиция и повече реформаторски стимули от страна на новият управител." - коментира Петров.

Според експерта този план не отговаря на ключови въпроси, а именно:

"Как ще се постигне независимост и безпристрастност на банковия надзор у нас, каквато за съжаление у нас няма? Как ще се придържаме към най-добрите международни надзорни практики? Как ще изпълним единните правила на европейския банков орган? Как ще влезем в единния надзорен механизъм и как ще прилагаме рисково базирания подход на банков надзор?" - попита Петров.

Една важна реформа, каквато е в банковия надзор не бива да бъде основана на един повърхностен, частичен анализ, които не познават работата вътре, подчерта финансистът.

Още по темата

Борис Петров коментира и Нобеловата награда за икономика през 2015г. По думите му проф. Ангъс Дийтър е по-известен сред специализираните изследователи.

"Все пак тази награда трябва да я разглеждаме в контекста на бежанската криза и икономическия растеж в развиващите се държави, по-специално в немаляването на бедността в тези държави. Нобиловият комитет се отваря към проблемите на развиващите се държави и към проблемите на бедността, така че това е знакова присъдена Нобелова награда." - посочи Петров.

Чуйте целия разговор в следващото видео: