Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ева Паунова: Европа трябва да спазва бежанския план

Всички трябва да приемем една малка тежест,казва евродепутатът

09.10.2015 | 21:13 Редактор: Петко Трухчев
Ева Паунова: Европа трябва да спазва бежанския план

Европа ще се справи с бежанската криза,така както се справи и с финансовата. Тази позиция застъпи евродепутатът Ева Паунова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Паунова посочи за пример как след финансовата криза в Европейския съюз,започнала от 2008, Брюксел е намерил решение. То обаче е дошло малко по-късно. Процесът обаче е дал опит на Общността как да се справя с проблеми.

Европа сега изглежда по-съсредоточена и обединена, казват европейските лидери. Европа освен, че има план, вече има и посока, по която да върви. Осъзнахме, че планът за бежанците трябва да започне да действа. Всички трябва да приемем една малка тежест.

 

По проблема трябва да има солидарност,заключи Паунова. Тя изтъкна, че западните администрации нямат физическата възможност да регистрират толкова голям брой бежанци, влизащи в страните-членки ежедневно. В Хърватия,например,5

Още по темата

хиляди мигранти всеки ден прекрачват границата й, а администрацията й издъхва.

Положителното за България е, че бежанците не желаят дори да се регистрират у нас. Причината – дъблинското споразумение. Според пакта заловените мигранти се връщат в първата страна от ЕС, в която са се регистрирали.

Те не искат да се регистрират у нас,защото ще бъдат върнати. Затова намират обходни маршрути.

Все още информацията по финансовия план „Юнкер“ не достига до бенефициентите, изтъкна евродепутатът. Тя призова бизнесът да кандидатства проекти,защото пари има, но липсват идеи. Най-мащабният проект у нас засега,който ще се финансира по плана, е този за газов разпределителен център, т.н. „газов хъб“. Паунова апелира за промени в националните законодателства на страните, така че да има движение на капиталите. Например граждани на други страни да могат да участват в проекти, от които печели страната им с втори държави-членки.

Още по темата

У нас засега само една банка вече работи по плана „Юнкер“.

Незнам има ли други банки в България освен Сибанк. Искаме и други банки да се включат. Така става по-достъпна програмата. Фирмите могат да получат информация в търговската банка.

Все още липсват сериозни инвестиции у нас от страна на Китай въпреки многото проведени срещи, отбеляза Паунова, която е в комисията за приятелство и търговия с Китайската народна република.

Мислим, че няма смисъл да се срещаме толкова, искаме конкретни инвестиции.