Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Инж. Начев: Проблемът на Европа не е в Газпром, а че няма достатъчно други опции

30% от нефта, който се доставя в Европа е от Русия, посочи енергийният експерт

08.10.2015 | 21:12 Редактор: Ирина Георгиева
Инж. Начев: Проблемът на Европа не е в Газпром, а че няма достатъчно други опции

Цената на горивата се повиши след като на 5 октомври Русия обяви, че е готова да се срещне с ОПЕК и други страни производители, за да обсъдят състоянието на пазара. Това коментира инж. Васко Начев в предаването Денят ON AIR с Веселин Дремджиев. Според енергийния експерт обаче такава среща няма да се осъществи, но това е един от поводите цената да тръгне нагоре.

"Истинската причина: нефтеният бранш се намира в изключително тежко състояние. Не е трудно да се досетим за паричните потоци, след като цената падна с повече от 50% - реално това е истинската причина за това, което се случва на пазара." - обясни инж. Начев.

Има доста деликатни моменти точно в сегмента при шистовия добив, посочи инж. Начев. По думите му въведено е понятие, наречено шистова лента, тоест между 45$ и 65$ на барел цената на нефта. Според него няма пари за инвестиции в бъдещ период, защото успеваемостта е около 25-30%

"Проблемът не е в цената на нефта, че при 45$ е на загуба. Разбира се, че цената на барел при проучването е по-висока, но спрямо времето се нормализира." - допълни инж. Начев.

"През следващите месеци не трябва да очакваме някакви свръх достижения на цената. Смятам, че едва ли ще достигне нива над 65$ - 70$, тъй като инерцията, която отиди в обратна посока, тоест намаляване й е нужно известно време, за да върне обратните си нива и позиции." - прогнозира инж. Начев.

Проблемът на Европа не е Газпром, а че няма достатъчно други опции и алтернативи, посочи инж. Начев. 

"Да сте видели някой да се оплаква за някакъв монопол на Газпром на Русия спрямо доставките на нефт, а 30% от нефта, който се доставя в Европа е от Русия, но никой не казва, че там има проблем." - коментира инж. Начев.

Беше ясно, че мегапроектът Турски поток няма как да бъде осъществен и сега се търсят формалните причини, за да излязат от конфузни ситуации, посочи инж. Начев.

Чуйте: