Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Гриша Атанасов: Светлана Алексиевич пише за обикновения руски човек

Има книги на Светлана Алексиевич, които са преведени на български език, заяви Атанасов

08.10.2015 | 22:50 Редактор: Ирина Георгиева
Гриша Атанасов: Светлана Алексиевич пише за обикновения руски човек

Светлана Алексиевич пише за обикновения руски човек - съветския и постсъветски човек. Това коментира преводачът Гриша Атанасов в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите му Алексиевич сама казва: "моят жар е жарта на човешките гласове". 

"Това е една много необичайна Нобелова награда, защото книгите на Светлана Алексиевич не са точно романи и художествена литература. За всяка своя книга се среща със стотици хора и просто успява да изтръгне и да извади от всеки един от тях неговата драма и преживявания, да види как малкият човек разбира големите превратности на обществото и историята." - посочи Атанасов.

Има книги на Светлана Алексиевич, които са преведени на български език, заяви Атанасов. По думите му през 1987г. е излязла нейна книга у нас, но през последните десетилетия не е много позната в България.

Името на Алексиевич се споменава и преди за Нобелова награда, посочи Атанасов. По думите му тя е сериозен противник на политиката на Лукашенко и действията на Путин в Украйна.

Чуйте: