Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Емил Георгиев: Популистите в Европа вземат връх

Бежанската вълна отприщва страховете на хората

08.10.2015 | 21:11 Редактор: Петко Трухчев
Емил Георгиев: Популистите в Европа вземат връх

От бежанската вълна печелят популистките партии в Европа. Тази позиция застъпи Емил Георгиев, председател на Управителния съвет на партия ДЕОС в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Самият аз живях дълго време в Австрия. Знам какво е отношението към чужди хора. Във Виена крайнодясната популистка партия е на път да спечели дори кметското място. Този националпопулизъм черпи от проблема с бежанците.

Още по темата

Бежанският поток надали ще спре в близките години, прогнозира политикът. Затова трябва да има ясно правила и процедури кой да се третира като бежанец и кой като икономически имигрант.

Тези правила да се прилагат ясно от Държавната агенция за бежанците спрямо тези, които наистина имат нужда от закрила и идват от държави с войни, а останалите – икономическите бегълци, да задържим тези, които са ни необходими, защото демографската криза ще си каже думата.

У нас популистката партия Атака печели повече от антируските настроения сред управляващите отколкото чрез страха от бежанците. Атака и БСП се „надцакват“ кой е по-голям русофил, каза още Георгиев. По думите му това е обида към парламентарната институция.

По повод на политическата обстановка у нас Георгиев коментира, че политиката е „пазарлък“. Мая Манолова е получила подкрепа за омбудсман на мястото на Константин Пенчев,който пък е получил подкрепа, за да бъде избран за конституционен съдия от квотата на парламента, каза Георгиев.

На Константин Пенчев би му отивал този пост (бел. конституционен съдия). Той е добър съдия, професионалист. В пазарлъка е въпросът.

Още по темата

Коалиционното управление предполага по-голяма корупция и е в тежест на икономиката, смята политикът.

Гръбнакът на икономиката са малките фирми. Ще имаме още един слой администрация с това участие на Реформаторския блок и това ни утежнява.