Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

К. Пеева: В Гърция започва парламентарен маратон, за да се облекат в закони всичко, договорено с кредиторите

До 15 октомври трябва да се гласуват 48 мерки, посочи Пеева

07.10.2015 | 20:19 Редактор: Ирина Георгиева
К. Пеева: В Гърция започва парламентарен маратон, за да се облекат в закони всичко, договорено с кредиторите

Започва един парламентарен маратон, за да се облекат в закони всичко, което гръцкият премиер Алексис Ципрас уговори с кредиторите. Това коментира Катя Пеева в Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите й в края на месец октомври пристигат експертите на кредиторите, от които зависи дали Гърция ще получи двата милиарда в края на годината.

"Започва маратонът на правителството. Първо ще се гласува вот на доверие на правителството.  Няма интрига и няма как да падне второто правителство на Ципрас, защото тази коалиция има мнозинство в парламента. Започва се и гласуване на законите."

Очакват се 2 млрд. евро приходи от приватизация според икономическата програма на правителството, представена от Ципрас, посочи Пеева. По думите й започва орязване на пенсиите.

Увеличават се преките и косвени данъци като приходър се очаква да бъде 2,5 млрд. евро, допълни Пеева. Тя съобщи още, че 23% от стойността на стоките вече се е повишил, орязва се дори и помощта за отопление на бедните. 

До 15 октомври трябва да се гласуват 48 мерки, посочи Пеева. По думите според диаграма, представена от Ципрас в хазната се очаква да влязат 7 млрд. евро, но се очаква и нов ръст на безработицата с 28%.

"Най-голямото предизвикателство и залогът пред това правителство е това да се пребори поне до някаква степен с укриването на данъци, защото по данни на ЕК Гърция губи 35% от приходите си заради укриване на данъци." - посочи Пеева.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: