Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Делян Добрев: КЗК трябва много внимателно да обследва пазара на горивата

През 2019г. ще има газ по TANAP и TAP от Каспийския регион, който ще бъде алтернатива на руския газ

07.10.2015 | 20:02 Редактор: Ирина Георгиева
Делян Добрев: КЗК трябва много внимателно да обследва пазара на горивата

Интерконекторът, върху който наистина се работи е този в Гърция, докато този с Турция го няма - няма дори и концепция за него. Това коментира председателят на енергийната комисия в парламента и бивш енергиен министър в първото правителство на ГЕРБ Делян Добрев в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите му през 2019г. ще има газ по TANAP и TAP от Каспийския регион, който ще бъде алтернатива на руския газ.

"Строителството отнема една година, така че от 2019г., ако връщаме назад имаме достатъчно време." - пошегува се Добрев.

Идеята за газов хъб е по-добра, отколкото идеите за Турски поток - по повод Медведев

Добрев не мисли, че намаляването на капацитета и отлагането с една година на Турски поток е заради напрежението между Москва и Анкара, а по-скоро заради това, че няма особена икономическа логика в изграждането му.

"Експертите многократно са казвали, че няма логика да построиш тръба в Турция, за да отидеш в Европа." - посочи Добрев.

Цените на горивата бързо се качват и бавно падат, отбеляза Добрев, по повод новото им поскъпване на 7 октомври.

"В България винаги, когато има проблем се обръщаме към законите и казваме, че има пропуск в законодателството. Струва ми се, че това е най-лесното обяснение. В случая не мисля, че има пропуск, а не добре функциониращи регулаторни органи, конкретно в този случай."

КЗК трябва много внимателно да обследва пазара на горивата и защо се получава това, подчерта Добрев. По думите му видимо е, че когато скочи петролът - увеличават се и цените на горивата.

"Комисията трябва да ни убедят с факти за това дали има или няма картел. За момента не сме видели конкретни данни. Ако има достатъчно конкуренция - трябва да видим." - коментира Добрев.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: