Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Андрей Ковачев за съвместното изявление на Меркел и Оланд: Исторически ден в ЕП

Дискусията беше откровена и имаше забележки от някои страни членки, които не си спестиха критиките към Меркел

07.10.2015 | 19:16 Редактор: Ирина Георгиева
Андрей Ковачев за съвместното изявление на Меркел и Оланд: Исторически ден в ЕП

Исторически ден в ЕП - германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд направиха съвместно изявление пред ЕП в Страсбург. Това коментира евродепутатът Андрей Ковачев в предаването Денят ON AIR с водещ Веселин Дремджиев. По думите му и кралят на Испания Фелипе VI също държа емоционална реч, в която заяви, че Испания винаги ще бъде в Европа.

"Въпреки финансовите трудности, които Испания изпитваше в близкото минало, те са твърдо зад европейския проект." - предаде Ковачев, цитирайки думите на крал Фелипе VI.

По време на съвместното изявление германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд препотвърдиха ангажимента си към Европа и това, че няма алтернатива освен европейско обединение, въпреки огромните трудности, които поднасят от Африка и Близкия Изток, посочи Ковачев. По думите му лидерите са заявили, че е по-добре да сме заедно, отколкото разделени.

Дискусията беше откровена и имаше забележки от някои страни членки, които не си спестиха критиките към Меркел, допълни Ковачев. По думите му обаче германският канцлер защити позицията си, че Европа е цивилизована и тя трябва да започне да се отнася с респект към всеки, който има нужда, но не и към икономическите мигранти.

"Меркел каза: Ако не спазвам Дъблин никой не би трябвало да достигне до германската граница. Защо до Германия достигнаха тези хора, а другите не казват, че не спазвам Дъблин." - коментира Ковачев.

Чуйте останалата част от коментара в следващото видео: