Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петър Славов: Промените в закона за движение по пътищата имат пропуски

Очакват се и промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс

06.10.2015 | 21:17 Редактор: Петко Трухчев
Петър Славов: Промените в закона за движение по пътищата имат пропуски

Предлаганите от правителството промени в закона за движение по пътищата имат редица пропуски. Това коментира по повод по-строгите планирани мерки срещу гонките по пътищата и пътно-транспортните произшествия депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Основният пропуск е липсата на последващ контрол, твърди депутатът.

Възниква въпросът кой контролира контролиращите. Да не минаваме към другата крайност, в която на КАТ се дават големи правомощия и те могат да си играят с тях.

Още по темата

Славов е внесъл промени, според които ще има съдебен контрол над всички административно-принудителни мерки спрямо шофьорите и и другите лица,нарушаващи закона за движение по пътищата. Депутатът не одобрява предложението на колегите си за конфискация на автомобил при шофиране в нетрезво състояние.

Не е редно да се конфискуват служебни коли. Какво е виновна една фирмица и да загуби единствения си превоз. Да се санкционира само шофьорът.

Не трябва да се дава право и на нарушителя да „откупува“ престъплението си, т.е. да се споразумява с ответната страна при ПТП и да не носи отговорност за нарушението, предлага още Славов. Според него наказанията трябва да се разграничат и да не са еднакви за всички недобросъвестни зад волана. Трябва да се прави разлика между степента на обществена опасност на нарушението и профилът на шофьора.

Още по темата

Депутатът предлага и промени в данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Те касаят основно връщането на ревизионен акт от проверяващите. В момента се случва така, че ако лицето обжалва акта на контролните органи, последващата ревизия му начислява по-високи санкции с цел един вид „отмъщение“.

Като върнат наново една ревизия да не могат да изчисляват нови задължения. Приемаме, че данъчния орган трябва още при първата ревизия да отчете всичко, за да няма после нови допълнителни санкции.