Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Светослав Малинов: ЕС може да поиска помощ от НАТО срещу трафикантите на бежанци

Тази идея се обсъжда в Брюксел като отпор на бежанския наплив към Европа

31.08.2015 | 20:38 Редактор: Петко Трухчев
Светослав Малинов: ЕС може да поиска помощ от НАТО срещу трафикантите на бежанци

Брюксел може да поиска помощ от НАТО за въздушни удари срещу трафикантите на бежанци през Средиземно море. Това разкри евродепутатът от Реформаторския блок/Европейската народна партия Светослав Малинов в предаването „Денят он ер“ с водещ Милена Милотинова. Евродепутатите от всички парламентарни групи са се обединили около тази идея, разкри Малинов. Досега той не е чул някого от колегите му да е против.

Още по темата

Трябва да се нанесе масивен удар върху трафикантите. ЕС трябва да поиска помощ от НАТО. Трябва да се разбере, че вече нещата набират такава скорост, че без намесата на НАТО няма да се реши проблемът.

Сред мерките, които обсъжда Брюксел в отговор на бежанската вълна от Близкия изток и Африка към ЕС, е и връщането на мигранти по родните им места тогава, когато не отговарят на критериите за бежанци, каза още евродепутатът. Това ще отнеме обаче повече време, тъй като трябва да се дефинира т. нар. държава на произход и да започне връщането в държавите, от където идват, на онези хора, които идват от страни, в които няма опасност за живота им.

Войната в Сирия ще спре един ден и тогава може да се мисли за връщане на тези хора.  Трябва да има както ясни мерки за овладяване на бежанската криза, но и хуманност и милосърдие от друга страна. И тези две неща да бъдат в баланс. Ако ги няма тези неща ще се надигне едно мощно антиемигрантско настроение.

Мерки като поставяне на телени ограждения по границите на страните-членки няма да спрат бежанския наплив, коментира Малинов. Трафикантите само ще пренасочат прокарването на бежанците през други пътища.