Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Борис Чеширков: Над 60 млн. са бежанците и разселените хора по света

Много малка е подкрепата към първите страни на убежище като Ливан и Йордания - те трябва да се справят сами с милиони хора

31.08.2015 | 09:48 Редактор: Ирина Георгиева
Борис Чеширков: Над 60 млн. са бежанците и разселените хора по света

Рекорден брой бежанци пристигат в Европа - над 430 000 души са подали молба за убежище в ЕС до края на юли*. Това коментира говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков в предаването Денят Он Ер. По думите му бежанската криза не е нещо неочаквано.

"Вече две години говорим за бежанци активно в България. Същевременно ги имаше и трагичните инциденти от април в Средиземно море, което накара ЕК да излезе със свое предложение за общ миграционен план, който за жалост все още не е влязъл в действие, но тогава се очакваше само засилване на потока към европейските държави." - обясни Чеширков.

Между 2000 и 3000 души пристигат всеки ден в Гърция по море от Турция, също толкова преминават транзитно през Гърция и Сърбия, допълни експертът. По думите му никога досега в историята ни не са регистрирани толкова много хора, които са принудително разселени.

"Вече над 60 млн. са бежанците и разселените хора по света. Никога, дори и през Втората световна война не е имало толкова много хора. Това се дължи на войните, които не спират. Вече 5 години - това са 15 конфликта, включително и мега кризата в Сирия, която е основният двигател на принудителното разселване. В момента над 8 млн. души са разселени вътре в Сирия. Вече над 4 млн. души са разселени в Турция, Ливан и Йордания. Разбира се офанзивата на ИД от миналата година създаде допълнително условия и разсели още много хора." - коментира Чеширков.

Според експерта едно от условията, които създават предпоставка повече хора да отидат в Европа е и малката подкрепа за страни като Ливан и Йордания - първите страни на убежище, защото те са оставени да се оставят сами с милиони хора само от Сирия.

"Европа и индустриализираният свят трябва да бъде лидер в предоставянето на хуманитарна помощ. Тя трябва да се дава на местата, където има зародени конфликти и разбира се на местата, където са първите страни на убежище, както и там, откъде минава транзитният поток." - посочи Чеширков.

*Статистика за август все още не е изготвена, посочи Борис Чеширков.

Чуйте: