Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Св. Кьосева: Унгария има план за включване на армията в охраната по границата срещу мигрантите

Граничната унгарската ограда ще бъде готова до 31 август

29.08.2015 | 10:54 Редактор: Ирина Георгиева
Св. Кьосева: Унгария има план за включване на армията в охраната по границата срещу мигрантите

Унгария е първата страна членка на Шенген. Тя е задължена от така нареченият Дъблински регламент да регистрира всики мигранти преди да реши въпроса за техния статут - дали ще получат бежански статут или не. Заради това по-голяма част от мигрантите предпочитат да не се явят пред унгарските власти, за да не бъдат регистрирани. Това означава да не могат да продължат пътя си към Западна Европа, обясни Светла Кьосева, кореспондент на БНР в Унгария в Денят Он Ер.

"Унгария очевидно не може да поеме целия бежански поток и това, което може да го направи е да го отклони към други държави. На 22 август са били готови 110 км от граничната унгарската ограда и до 31 август оградата ще бъде готова." - коментира Кьосева.

Другият план е да се направят лагери по граничната зона и изходът да бъде обратно към Сърбия, съобщи Кьосева. По думите й разработен е много сериозен план за включване на армията в охраната по границата - за целта Унгария трябва да обяви в тези райони кризисно положение.

"Това ще даде много и различни права на полицията и армията в тези райони. В това число могат да използват оръжие и други принудителни средства. Полицията да има право да извършва проверки по всяко време без специално позволение, ако подозира, че там има бежанци. Това се очаква да влезе в сила от 15 септември." - поясни Кьосева.

Това, което Унгария може да направи в момента е да отклони бежанците, така че те да преминават през Хърватска, допълни кореспондентът.

Чуйте: