Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

К. Пеева: Според социолозите Ципрас няма да бъде премиер след предстоящите избори

Прогнозите са, че Сириза няма да получи достатъчно гласове за самостоятелен мандат

28.08.2015 | 10:00 Редактор: Ирина Георгиева
К. Пеева: Според социолозите Ципрас няма да бъде премиер след предстоящите избори

В рамките на този парламент в Гърция не може да се състави правителство на мнозинството. Това обясни Катя Пеева в предаването Денят Он Ер. По думите й причината за това е преди всичко, защото премиерът Ципрас е отказал консултации с Нова демокрация, с консерваторите.

"Премиерът Ципрас на няколко пъти подчерта, че не влиза в коалиция с тази партия. От другата страна отказа да се консултира с депутатите, които напуснаха Сириза. Те сформираха нова партия Народно единство на министър на енергетиката." - обясни Пеева.

Така че при разпределение на силите в парламента в момента не може да се сформира правителство на мнозинството без участието на Сириза, коментира Пеева.

"Поради това беше ясно, че няма да се сформира правителство, просто двете партии, които имаха право на това го използваха като предизборна кампания този мандат." - отбеляза Пеева.

В интервю Ципрас посочи, че Сириза вече може да премине в опозиция, ако не получи достатъчно гласове за самостоятелен мандат за правителство, предаде Пеева. Според социологически проучвания за нагласите на гърците това обаче няма как да се случи. Според тях Ципрас няма да бъде премиер.

Чуйте: