Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Н. Кръстев: Сърбия иска достъп до еврофондове за справяне с бежанците

Белград обвинява България и Унгария, че не се справят с миграционния проблем

27.08.2015 | 09:42 Редактор: Ирина Георгиева
Н. Кръстев: Сърбия иска достъп до еврофондове за справяне с бежанците

Сърбия е категорична, че трябва да получи достъп до европейските фондове за справяне с бежанската криза. Това заяви журналистът Николай Кръстев в предаването Денят Он Ер. По думите му Белград обвинява България и Унгария, които са членове на ЕС, че не искат да се справят с миграционната криза и бягат от отговорност, докато държавите, които не са членове на Съюза трябва да поемат основната тежест.

"На 26 август вечерта от Гевгелия тръгна поредната влакова композиция с 400 сирийски бежанци и мигранти от Северна Африка в посока границата между Сърбия и Македония. Очаква се да бъдат настанени в лагери в Прешево. Обстановката е спокойно, но големи опашки се вият пред самия бежански лагер, защото те преминават през охрана, оглед на багажите - тогава получават достъп до самата зона, където им дават финансова материална подкрепа за пребиваването им." - коментира Кръстев.

На 26 август и сръбския министър за социалните въпроси Александър Вулин посети бежанския лагер в Прешево. По думите на Кръстев, Вълев вярва на слухове, които са достигнали до Македония и Сърбия, че България е изкарала танковете по границата и не допуска никой да не влезе в страната. 

На 31 август трябва да стане границата на сръбско-унгарската граница, допълни Кръстев.