Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Б. Петров: Новият Закон за възстановяване и преструктуриране на банки е закъснял

По думите му Законът е и предмет на критики от EK заради неговото късно приемане

04.08.2015 | 01:21 Редактор: Ирина Георгиева
Б. Петров: Новият Закон за възстановяване и преструктуриране на банки е закъснял

Новият Закон за възстановяване и преструктуриране на кредитни институции и инвестиционни посредници е закъснял. Това коментира финансистът Борис Петров в предаването Денят Он Ер. По думите му Законът е и предмет на критики от EK заради неговото късно приемане.

"Той беше ускорено пришпорен и бяха допуснати структурни дефекти, включително и смесване на едни отговорности на БНБ, каквато е Банковият надзор, ключова отговорност, но тя е свързана с превенцията и стабилността на финансовата отговорност. Докато преструктурирането и оздравяването на банки обикновено се случва, когато Банковият надзор се провали, превенцията се провали и тогава същата институция, която се е провалила на първия етап би следвало да извърши и евентуално оздравяването. Изключително парадоксална ситуация." - обясни Петров.

По отношение на банките в Гърция, Петров прогнозира, че се очертава сливането на четирите най-големи гръцки банки, така наесен най-вероятно ще са две. По думите му ще има преструктуриране и нова ликвидна и капиталова подкрепа от Европейския фонд.

"Очаквано беше в контекста на това,че борсата беше затворена преди ключови решения и преди отпускането на мостовия заем, така че в момента наблюдаваме съвкупност от цялата тази информация, която беше натрупана седмицата след гръцкия референдум до днес и включително преминаването през мостовия заем." - отбеляза финансистът. 

Чуйте: