Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Й. Божилов: Новите фактори в Близкия Изток могат да променят политиките в региона

Във вътрешен план Турция все още е между глобалното решение каква държава да изгради

01.08.2015 | 10:24 Редактор: Ирина Георгиева
Й. Божилов: Новите фактори в Близкия Изток могат да променят политиките в региона

През последния месец светът стана свидетел на появата на нови фактори в Близкия Изток. Това коментира председателят на Софийският форум за сигурност Йордан Божилов в предаването Денят Он Ер. Според него тези фактори имат характери да променят политиките, отношенията и въобще развитието на целия регион.

"Преди всичко това е постигането на споразумението със САЩ за разполагане на американски самолети и запазват Инджирлик, което е изключително важен фактор от гледна точка на противодействие и справяне с ИД. От друга страна Турция се включва за първи път в коалиционните сили, които се борят пряко с ИД. Досега Турция се отказваше, най-вече от опасения от терористични атаки срещу собствената територия." - обясни Божилов.

Това даде повод на много анализатори да смятат, че Турция се опитва да разреши по този начин два или повече регионални проблема, коментира анализаторът.

"Първо във вътрешен план Турция все още е между глобалното решение каква държава да изгради - дали да върви по пътя, изграден от Ататюрк или да върви към една по-голяма ислямизация. На вторият път попадна кюрдското население и сега кюрдите имат над 13% в парламента в резултат на последните избори, което естествено променя плановете на ислямистите" - отбеляза Божилов.

Не само, че  има удари срещу ПКК, но и виждаме политически действия, които целят отслабване на кюрдските представители, заяви анализаторът.

"Правителството и управлението на Ердоган се опитва да реши вътрешният проблем, но и външният проблем е свързан най-вече с премахването на Башар Асад, който е политически противник." - допълни Божилов.

Чуйте: