Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

В. Велев: Изравняването на добавката Задължение към обществото за бита и бизнеса е груба манипулация

Повишението цената на тока за бизнеса е с между 13,5% и 17,5%

01.08.2015 | 09:59 Редактор: Ирина Георгиева
В. Велев: Изравняването на добавката Задължение към обществото за бита и бизнеса е груба манипулация

Решението на енергийния регулатор бизнесът и обществото да плащат еднаква добавка "Задължение към обществото" е поредната груба манипулация. Това коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев в предаването Денят Он Ер. Според него точната дума е "лъжа" и това изравняване се прави или от незнание или от наглост.

"Битът не плаща адължения към обществото" и всеки български гражданин може да погледне фактурата си, сметката си за тока и там ще види, че там няма ред със "Задължения към обществото"." - обясни Велев. 

Велев съобщи, че на 2 август от Асоциацията ще представят подробни как би изглеждала сметката за тока, ако има подобен ред.

"Ако имаше такъв ред, то на него щеше да я има сумата от 7 лева, не повече. Тоест битът плаща цена на дребно за ел. енергия и както е в цяла Европа тази цена е по-висока спрямо сумата на едро. Това е груба манипулация, че задълженията са изравнени и ще лъсне, тогава, когато са освободи пазара от 1 януари." - коментира Велев

"Увеличението е с 13,5%, които са присъединени към ниско напрежение до 17,5% за тези, които са високо напрежение. Това са сметките, всичко друго е лъжа. КЕВР показа, че не може да изчислява проценти." - допълни Велев.

Чуйте: