Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ст. Стойчев: Негодуванието срещу Манолова няма да е толкова силно, колкото при Пеевски

Това подкопава доверието в парламентарната институция

31.07.2015 | 09:45 Редактор: Ирина Георгиева
Ст. Стойчев: Негодуванието срещу Манолова няма да е толкова силно, колкото при Пеевски

Негодуванието срещу избора на Мая Манолова за омбудсман няма да бъде толкова силно, колкото при избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но разочарованието ще бъде голямо. Това коментира политологът Стойчо Стойчев в предаването Денят Он Ер. 

"Това подкопава доверието, което и бездруго не е високо в парламентарната институция, изчерпва кредитът на доверие, който гражданите му са дали. Оттук нататък политическите партии ще трябва да понесат последствията от действията си. Предполагам, че гражданската енергия, която ще се организира няма да бъде толкова силна, колкото беше реакцията при избирането на Делян Пеевски." - обясни Стойчев.

Доста интересни неща се случват през последните дни в парламента, коментира още политологът.

"Пеевски не е реабилитиран, през последните дни парламентът показва, че действа като корпоративна структура. Всеки участва по някакъв начин в разпределянето на държавната баница и за всекиго трябва да има по нещо." - допълни Стойчев.

Според експерта след последните събития много е трудно да не се твърди, че ДПС не се е завърнало поне с единия крак обратно във властта.

"Същевременно в ГЕРБ са напълно ясно, че ако РБ бъде изключен и заменен с ДПС, оттова не просто ще пострада имиджа на управлението, а от това ще пострада катастрофално ГЕРБ. Затова в момента играта е динамична, целта е в управлението да бъдат задържани като реформаторите, така и ДПС и да се правят някакъв вид договорки и отстъпки на различни нива, което обаче не заблуждава интелигентната част от избирателите, които разбират какво се случва в държавата." - смята политологът.

Чуйте: