Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ал. Богоявленски: Започва да се разплита загадката около полет MH370

Дали обаче машината ще бъде намерена скоро - по-скоро не

31.07.2015 | 11:29 Редактор: Ирина Георгиева
Ал. Богоявленски: Започва да се разплита загадката около полет MH370

Истината за сваления пътнически самолет на "Malaysia airlines" в Донбас и за изчезналия полет MH370 започва да се разплита. Това коментира водещият предаването Авиошоу Александър Богоявленски в предаването България Он Ер.

"Първото доказателство буквално изплува край бреговете на Реюнион, по повод изчезналия самолет на малайзийските авиолинии полет MH370. За мен почти няма съмнение, че намерената част е от този Boeing 777 и това ще допринесе за по-бързото разплитане на случая. Дали обаче машината ще бъде намерена скоро - по-скоро не. Тази отломка е намерена твърде далеч, но трябва да се разгледат океанските течения и много експерти предрекоха, че точно това може да се случи."- обясни Богоявленски.

Причината това да се случва е заради материалите, с които са изградените съвременните самолети, отбеляза експертът. По думите му включително тази машина и този елемент - задкрилка от вътрешната част на крилото, която до голяма степен са изградени от композитни материали, тоест те са леки и лесно могат да бъдат придвижвани от водата

"Те няма да изплуват над повърхността разбира се, но теченията са достатъчно силни в този регион на океана и спокойно могат да пренесат тези части." - допълни Богоявленски. 

Случаят е на път да бъде разплетен, но ще са нужни години, за да бъдат намерени по-съществени доказателства и остатъци от този самолет, подчерта експертът.

"Ще бъде изключително трудно да бъде открита черната кутия, защото дълбочината в някои части на Индийския океан достига до 8-9 км. Кутиите са тежки, те са изградени от метал, така е биха потънали на дъното. Вероятността да не бъдат намерени е огромна." - смята Богоявленски.

По отношение на другия самолет на малайзийските авиолинии, който беше свален в Донбас - вече има предварителни заключения от разследването, съобщи авиационният експерт.

"Те са почти категорични, че става дума за сваляне на самолета от ракета Бук, изстреляна от точно определено място, съответно в района на украинския град Снижне, което към този момент има много доказателства, че там са се намирали сепаратистите и техни части." - допълни Богоявленски.

Чуйте: