Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

К. Томов: VW постигна целта си, два месеца след като се отказа от нея

Сега германският автомобилен концерн има други цели - повишаване на ефективността и нормата на печалба

30.07.2015 | 11:31 Редактор: Ирина Георгиева
К. Томов: VW постигна целта си, два месеца след като се отказа от нея

Германският автомобилен концерн VW постигна целта си, която преследва от десетилетия, два месеца след като се отказа от нея. Това коментира Константин Томов, автор на автомобилното предаване Колела в предаването Денят Он Ер. По думите му това е станало възможно, защото човекът, който тласкаше VW към тази идея Фердинанд Пийх беше принуден да се оттегли и компанията е променила цялостната си стратегия.

"Това първо място не е толкова значимо за VW. Сега компанията се е прицелила към други неща като например повишаване на ефективността, повишаване на нормата на печалба, в която много отстъпва от Toyota в момента." - обясни Томов.

Макар и Toyota да отстъпва първото място по брой на продажби, то за трета поредна година ще има нов рекорд по печалба в цялата си история, допълни Томова. По думите му прогнозите показват нетен финансов резултат от 20 млрд. евро, което е почти двойно над това, което може да очаква VW. 

"Toyota в момента печели около 2500 долара на произведен автомобил. VW е доста по-надолу, а третият най-голям производител General Motors е три пъти под това." - допълни Томов.

Според експерта, това е постижението на Toyota, в което всички се целят. Нормата на печалба се движи някъде около 9-10% в момента, което е норма постижима само за луксозни компании като BMW, Mercedes Benz.

"Голяма част от печалбата на VW все още идват от луксозния сегмент като Audi и Porsche, докато при основната компания VW нормата на печалба от тази година е само 2%." - посочи Томов.

Чуйте: