Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Петър Славов: Трябваше да се гласува първият законопроект за съдебната реформа

Вторият можеше да се гласува на второ четене, твърди депутатът от Реформаторския блок

27.07.2015 | 21:00 Редактор: Петко Трухчев
Петър Славов: Трябваше да се гласува първият законопроект за съдебната реформа

Първоначалният законопроект за съдебната реформа, изготвен от Реформаторския блок, е трябвало да се гласува в пленарна зала на първо четене. Вторият,с предложенията на ДПС, е можел да се обсъди на второ. Такава позиция по постигнатия компромис за промяна в Конституцията изрази депутатът от Реформаторския блок Петър Славов в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев.

Още по темата

Всъщност новият законопроект е доста подкастрен на стария. Това беше на ДПС извъртане, за да кажат, че е техен законопроект.

Славов не вижда смисъл и да се пита Конституционния съд за готвените промени, касаещи основно разделянето на две колегии на Висшия съдебен съвет.

Можеше да се пита Конституционния съд 2-3 дни след като те бъдат приети, но това явно е някакъв маньовър на ДПС. Не виждам нищо драматично в това питане, но все пак най-лошото,което може да каже Конституционният съд е, че трябва Велико Народно събрание за тези промени.

Реформаторският блок е държал много на явното гласуване при избор на членове на ВСС. В крайна сметка поправката отпадна във втория законопроект.

Още по темата

За мен по-важно е какви хора ще гласуват, а не как. След година и половина,когато изтича мандатът на сегашния ВСС, ще видим какви хора са гласували.

Предлаганите промени за реформа на съдебната система са само първата част от реформата. След като се промени Конституцията парламентът ще трябва да преработи редица закони и кодекси, касаещи дейността на съдебната система.