Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Любен Цонков: КЗК да се фокусира върху крайния потребител

КЗК действа избирателно

06.07.2015 | 20:45 Редактор: Ирина Георгиева
Любен Цонков: КЗК да се фокусира върху крайния потребител

Решенията на КЗК трябва да се фокусират върху крайния потребител. Това коментира управителят на GoPro Любен Цонков по повод решението на КЗК да санкционира Uber България в предаването Денят Он Ер. Според него трябва да се има предвид дали решението е добре за потребителите или не, влияе ли на пазара или не, на конкуренцията или не.

"За мен КЗК често действа повече като политически орган, отколкото като икономически, който би трябвало да се води само от икономически мотиви и да се води от пазара." - смята Цонков.

КЗК действа избирателно и използва различни от икономическите мотиви, смята Цонков. Според него нужно е техните решения да бъдат в ползва за пазара, за политиката, но най-вече за крайния потребител.

По повод Uber - съществуването на Uber и предвид това, че хората го ползват, смятат, че услугата е добра - нови коли, учтиви и внимателни шофьори, коментира още Цонков. Според него услугата, която се предоставя е точно такава, каквато се очаква да бъде.

"Бих разгледал нещата в две плоскости. Едната е какво прави КЗК, за да контролира наистина нещата в този сектор и конкретно да говорим за тези, които наистина правят нелоялно конкуренция - копират известните марки и фирми, които очевидно нарушават закона. Ето с това КЗК трябва да се заеме по-сериозно. Отделно има много услуги в интернет, които нарушават пазарните закони. В това число магазини, търговия и т.н." - отбеляза Цонков.