Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Г. Ангелов: Ципрас спечели общественото мнение в Гърция, но го изгуби в Европа

Гърция няма да постигне споразумение с кредиторите

06.07.2015 | 22:31 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Ангелов: Ципрас спечели общественото мнение в Гърция, но го изгуби в Европа

Спадането на напрежението в Гърция е свързано с това, че хората все повече започват да се сблъскват с ежедневните трудности - затворените банки, бизнесът, който не може да работи и липсата на пари. След еуфорията няколко дни преди и след референдума, всички трябва да се сблъскат с реалността и последствията, които са много по-тежки. Това коментира икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов в предаването Денят Он Ер.

Ципрас е добър в театралните, политически ходове, смята Ангелов. По думите му факт е, че Гърция фалира, банките са затворени и има неща, които не могат да се върнат обратно.

"Веднъж престъпиш ли тази граница да затвориш банките ще трябва да правиш много повече реформи и по-тежки лишения, за да може да излезеш от тази ситуация. Заради затварянето на банките Кипър изпадна в двегодишна рецесия, кумулативно спад на БВП с 10% и едва тази година успя да отвори банките и да излезе икономиката. Гърция дори и да постигне споразумение, което е малко вероятно, ще бъде в години на рецесия." - смята Ангелов.

Според икономиста Гърция няма да постигне споразумение с кредиторите.

"Първо Ципрас спечели общественото мнение в Гърция, но изгуби общественото мнение в Европа. Второ никой не иска да дава повече пари на Гърция освен, ако насреща не получи много добър пакет от реформи, което досега нямаме знак, че ще се случи." - обясни Ангелов.

Чуйте останалата част от разговора в следващото видео: