Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Йоргос Фтикас: Трябва да се промени манталитета на гърците

Вотът срещу кредиторите е наказателен, твърди гръцкият юрист

05.07.2015 | 20:52 Редактор: Петко Трухчев
Йоргос Фтикас: Трябва да се промени манталитета на гърците

Йоргос Фтикас е юрист, който работи в България от 2006г. Започва като консултант на гръцки предприемачи, идващи у нас да инвестират. В момента разработва собствена „lаw consult компания в София

Гърция не е готова да излезе от еврозоната. Това коментира юристът Йоргос Фтикас в предаването „Денят он ер“ с водещ Ивайло Лаков минути след като екзит полове от референдума в южната ни съседка отредиха победа на „НЕ-кампанията“, която е против споразумение с кредиторите на Атина.

Ако резултатът е отрицателен и се потвърди това „не“, той не е логичен, а е вот на ярост срещу наложените икономии на страната през последните 5 години.

 

Гърците казаха НЕ /резултати към 21:20 на 5 юли 2015/

 

Политиката на икономически рестрикции от 2011г. насам е намалила БВП на Гърция с 25%, посочи Фтикас. Такъв драстичен спад е присъщ по време на война, коментира юристът.

Още по темата

Въпреки това той не защитава сънародниците си.Посочва, че до сегашната криза се е стигнало в продължение на години. Избирателната система в Гърция е порочна, по думите му.

Повечето правителства, ако не и всички от последните 30-40 години, са следвали определен подход към избирателите. Хората не гласуват за политически възгледи. Те гласуват, защото очакват нещо от правителството. Очакват преференциално третиране.

Членството на Гърция в еврозоната е влошило нещата още повече, защото Брюксел е предоставял „лесни пари“, т.е. кредити при много ниски лихви,  от които са се използвали от гръцките управляващи за социални придобивки на народа. Фтикас сравни кризата днес с тази отпреди 41 години когато на последното допитване гръцкият народ решава страната да премине от монархия към република. Изходът, според юристът, е:

Още по темата

Трябва да се промени манталитетът на гърците.

Фтикас прогнозира, че банките надали ще отворят утре. Очаква това да стане след споразумение с кредиторите. В крайна сметка след референдума ще има нов пакет предложение от кредиторите към Гърция.