Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Красен Станчев: Да се приватизира Здравната каса

Иначе нищо няма да се промени в системата, коментира икономистът

01.07.2015 | 20:30 Редактор: Петко Трухчев
Красен Станчев: Да се приватизира Здравната каса

Трябва да има конкуренция във финансирането в здравеопазването. Само така ще се решат проблемите в системата, заяви председателят на Управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Коментарът му е по повод на отказа на здравния министър Петър Москов от предложението му да се приватизират болници.

Хората харчат толкова, колкото харчат и през Здравната каса, а дефицитите продължават да се увеличават. Затова ще се измислят някакви нови данъци. Трябва да има конкуренция във финансирането.

Още по темата

Решението, според Станчев, е приватизация на Здравната каса.

Ако 2 % от здравната вноска отива за солидарност, 6% в Касата, а другите 4% вие да си ги определяте за какво да ги харчите – да си оправяте зъбите или да се правите красиви. Това е моделът.

Плах опит за реформа е имало преди 4 години, но тя е била спряна от политическите сили, счита Станчев. Причината – партиите се страхуват да прокарват реформи, за да не загубят гласове на избори. Обикновено добрите резултати от подобни реформи си проличават най-рано след 3-4 години, поясни икономистът. По думите му в момента страната ни няма нужда от нови данъци. Така бизнесът и хората ще могат да планират разходите си. Не трябва и правителството да увеличава правата на едни за сметка други, тъй като се нарушава балансът, стига се до напрежение, допълни още Станчев.

Кризата с  Гърция няма да се отрази на другите страни. Еврозоната не е обречена. Това е прогнозата на финансиста за изхода от референдума в Гърция на 5 юли за или против споразумение с кредиторите й.

Лошото е, че правителствата от еврозоната се научиха да вземат по-евтини кредити. Кредиторите обаче вече не вярват на тези правителства, че ще си връщат заемите.  

Още по темата

Без реформи Гърция няма как да се справи с огромния си външен дълг, коментира още  Станчев. Страната има потенциал да покрие дългът си от 340 млрд. евро през годините, но това ще се случи само ако се намали държавната администрация. Гръцката е най-голямата в Европейския съюз. Друга мярка е приватизацията на ключови държавни предприятия.

Гърция има страшно много активи, които може да продаде, ще бъдат управлявани по-добре и ще донесат повече приходи. Има страшно много резерви.

Ако премиерът Ципрас остане на власт, финансовите проблеми на Гърция ще се задълбочат, смята Станчев. Той няма желание за нужните реформи, но пък знае, че без тях няма как да изпълни обещанието си към гърците за по-добър живот.

Той не може да мине към централно планиране, защото не го искат това гърците. Той е обречен на провал. Ако не сега- след малко.

Ситуацията в Гърция сега е аналогична с тази в България в началото на 90-те, обобщи Станчев. Кризата от 1996 г. се е оказала преломна за българската икономика.

Трябва да се приватизира икономиката, банките, за да се постигне ефективност и правителството да не се меси в неща, които не са му работа. От всички кризи се излиза със свиване на разходите.