Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Катя Пеева: Гърците са в напрежение и очакване на референдума на 5 юли

Няма политическа рамка, с която да се анулира референдумът, смята Пеева

01.07.2015 | 08:37 Редактор: Ирина Георгиева
Катя Пеева: Гърците са в напрежение и очакване на референдума на 5 юли

Предложението на Ципрас е за финансово подпомагане за две години и преструктуриране на дълга. Това обясни кореспондентът на БНР в Атина Катя Пеева в Денят Он Ер. По думите й това, според икономисти, следящи ситуацията, е подписване на нов меморандум.

"Искането за покриване на финансови нужди на страната за следващите две години е свързано с някакви реформи, които за момента не са ясни. Политическите наблюдатели смятат, че Ципрас вече дава на заден ход в последния момент, с надежда, че ще овладее ситуацията." - допълни Пеева.

Според Пеева нещата от гледна точка на хората, които ще гласуват на референдума на 5 юли, през последните два дена изглеждат по съвсем различен начин.

"Не само затворените банки, тази несигурност, вижда се, че правителството създаде ситуация, за която е нямало стратегически план преди това как ще излезе от нея. Панически се вземат решения, настъпи и една конфронтация между министрите в кабинета, които знаете до сега беше единен." - обясни Пеева.

Няма политическа рамка, с която да се анулира референдумът, смята Пеева. Според нея най-вероятно гърците ще гласуват с "да" - да останат в Гърция, но ако гласуват с "не" това не е подкрепа за Сириза, а ще бъде катастрофа и излизане на Гърция от ЕС.

Чуйте: