Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Ивайло Калфин: Гърция може да прави маневри още 20 дни

У нас – пенсионната реформа ще се отстоява докрай, заяви социалният министър

30.06.2015 | 21:16 Редактор: Петко Трухчев
Ивайло Калфин: Гърция може да прави маневри още 20 дни

Гръцкото правителство може да прави все още маневри двайсетина дни. Ако Атина не плати 320 млрд. евро на Европейската централна банка на 20 юли вече всичко ще е изчерпано. Този коментар в качеството си на финансист направи социалният министър Ивайло Калфин по повод на гръцката дългова криза в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. След 20 юли Гърция ще разполага с още 15 дни, в които юридически се оформя фалитът й. Това е крайният срок, в който може да го избегне, обясни Калфин.

Още по темата

В Гърция сме изчерпали всичко, там действа геополитиката. Ако това се случи в България, понеже тук геополитическите интереси са по-малко, да са ни отрязали досега.

Всичките 3 изхода от референдума на 5 юли в Гърция са вероятни. При първият гръцкият народ може да каже „не“ на Ципрас и да остане в еврозоната, коментира министърът. При втория премиерът може да бъде спасен и Атина да се върне към драхмата. При третият – напълно е възможно голям брой гласоподаватели да не отидат до урните. Така резултатът от гражданското допитване ще бъде невалиден.

 

Кой ще помогне на гърците?

 

Ако Ципрас успее да извие ръцете на ЕС и те приемат неговата програма това дава един тласък на всичко сиризоподобно – испанските Подемос където не са далеч от избори, Пепе Грило в Италия.

Още по темата

Случилото се в Гърция ще накара еврозоната да е по-предпазлива към приема на нови страни-членки. Всичко това ще отшуми, а България не може да отлага до безкрай кандидатурата си за членство там, заяви министър Калфин.

Зам.-председателят на АБВ коментира и процедурата за избор на управител на БНБ.

Ние сме с ясното съзнание, че с 11 души в парламента не можем да изберем наш кандидат. Трябва да има принципи, нашият кандидат е най-подходящ. Процедурата започна доста мъгливо. Още преди да се гласува започнаха да се разхождат някакви кандидати.

Социалният министър изрази категоричност, че няма да отстъпи по пенсионната реформа за силовите ведомства въпреки полицейските протести. По думите му неведнъж със синдикатите е дискутиран този въпрос и те са изразили принципно съгласие за въвеждане на възраст за пенсиониране. По повод на възобновените преговори между полицаите и ръководството на МВР Калфин заяви, че те по всяка вероятност са за условията им на труд.

Още по темата

Във връзка с изказването на председателя на АБВ Георги Първанов, че не бива България да приема оръжие от НАТО Калфин коментира, че въпросните 45 танка от САЩ са тук за учения.

"Никой няма да строи бази, те ще си проведат ученията и ще си тръгнат".

 

Част I на разговора

Част II на разговора


коментирай >
Още от Денят ON AIR
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма