Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Мартин Владимиров: И домакинствата трябва да понесат тежестта от увеличението на тока

Навсякъде в Европа бизнесът плаща по-евтин ток от бита,у нас е обратното, коментира експертът

24.06.2015 | 21:09 Редактор: Петко Трухчев
Мартин Владимиров: И домакинствата трябва да понесат тежестта от увеличението на тока

Таксата задължение към обществото трябва да се увеличи и за бита, а не с нея да се товари основно бизнесът. Това коментира по повод готвеното увеличение от КЕВР върху цената на тока за промишлени цени енергийният експерт Мартин Владимиров в предаването „Денят он ер“ с Веселин Дремджиев.

Не искаме да се повтаря арменския сценарий или 2013-та. Затова КЕВР прибягва до това увеличение за бизнеса. Истината е, че балансът трябва да е споделен.   

Още по темата

Навсякъде в ЕС бизнесът плаща по-ниски цени за електроенергия заради по-масовите количества на потребление в сравнение с бита, посочи за пример Владимиров.

У нас е обратното. Няма как бизнесът да не поеме тази тежест, но и бита трябва да поеме част. Шоковото увеличение за бизнеса няма да ни позволи да сме конкурентоспособни.

Намалението на цените на тока от т.н. американски централи (мини Марица изток 1 и 3) ще е символично, прогнозира експертът. То ще дойде основно от таксата за разпределението, не и от производствената компонента.

Може тогава да има 100 млн. лв. повече за НЕК, но това намаление няма да е пазарно.

Голямата въпросителна с цените на тока ще се отвори след 1 януари 2016г. когато е последният краен срок за либерализацията на енергийния пазар у нас. Няма предвидимост какво ще стане тогава. Факт е, че държавата няма да може да се меси в решенията на регулатора толкова както сега, коментира Владимиров.

Нито регулаторът,нито държавата са наясно какво ще се случи с цените след януари. Пазарът все още ще бъде изкуствено регулиран. Ще се създаде някакъв фонд, който да компенсира цените.

Още по темата

Протестите в Армения срещу намерението на руската фирма-доставчик да вдигне цените на тока с 22% не са толкова противопоставяне между Ереван и Москва, коментира Владимиров. Той отдаде вълненията там на влошаващата се арменска икономика, която е обвързана с руската. При спад на руската икономика аналогично е да се случи и същото в Армения.