Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Илиян Василев: Руската икономика се намира в много лошо състояние

За април месец има срив на потреблението с над 4%, а положението в регионите е много по-лошо

03.06.2015 | 09:00 Редактор: Ирина Георгиева
Илиян Василев: Руската икономика се намира в много лошо състояние

Състоянието на руската икономика е много лошо, съобщи бившият български посланик в Москва Илиян Василев, позовавайки се на данни от преди две седмици. В предаването Денят Он Ер той допълни, че за април месец има срив на потреблението с над 4%. 

Положението в регионите е още по-зле от гледна точка на дефицитите, които не се подкрепят от субсидии от централния бюджет, коментира още Василев.

"Само един пример, който ще бъде доста интересен - има един район, който беше обект на мои особени симпатии, интереси и уважение. Това бяха Сибир и един от най-известните негови окръзи Ханти-Мансийският автономен окръг - това е центърът, най-големият добиващ район на нефт - той винаги е бил в излишък. Любим ми е защото Сибир е бъдещето на Русия. Той е най-интересната част на Русия. Този район, който винаги е бил на излишък, в момента е на дотация. Това е района, който добива над 200 и няколко милиона тона нефт." - отбеляза Василев.

Проучване на аналитичния център "Левада" показва, че само 20% от руснаците са готови на икономическа саможертва, за да продължи кампанията срещу Киев, допълни Василев.

"Тези анализи, които правя сигурно дразнят, но те не са от гледната точка на някое екстремно позициониране или крайни съждения. Но знаете и класиката, когато манипулациите стигнат такова ниво, че нормалността да изглежда като екстремизъм, значи нещата са много, много зле." - обясни бившият посланик.

Василев подозира защо е попаднал в "черния списък" на Кремъл и отбеляза, че не се страхува от официалната власт. По думите му проблемът идва от това, че когато посочих някой за враг има обстановка на крайна конфронтация и на екзалтиране на поддръжници на една или друга линия и става малко като запалянковщина. 

"Подозирам защо са ме избрали, а именно защото заемах пост, на който по традицията, по общовъзприетото - щом си бил посланик в Москва, ти естествено трябва да бъдеш със симпатии спрямо каквито и да е развития към всеки. Обикновено това става по принципа на свързани руски интереси. Тогава аз възприемах като моя мисия и на всеки посланик да развива българските икономически интереси в Русия - от гледна точка на търговско икономическо присъствие, от гледна точка на бизнес за българските фирми, от гледна точка на културни и всякакви други отношения, но на балансиран тип. След това в България, при правителството на Тройната коалиция и господин Станишев изведнъж се възприе тезата, че трябва да пренесем българо-руските отношения и да забавим българските  бизнеси в Русия, колко изнасяме и на какви стресове подлагаме българския бизнес." - обясни още Василев.

Чуйте: