Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

На 1 или 8 юли ще има нов управител на БНБ: Менда Стоянова

Бъдещият гуверньор на Централната банка да предложи и промени в закона за БНБ

03.06.2015 | 21:19 Редактор: Петко Трухчев
На 1 или 8 юли ще има нов управител на БНБ: Менда Стоянова

Най-късно на 8 юли 2015 парламентът ще е избрал нов управител на БНБ, разкри председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова в предаването „Денят он ер“ с водещ Веселин Дремджиев. Ако всичко върви по график е възможно наследникът на Иван Искров да е ясен още на 1 юли, уточни Стоянова. Тя изрази надежда новият гуверньор на Централната банка да е кандидатът на ГЕРБ Димитър Радев. Първото нещо, което трябва да направи бъдещият управител на БНБ е да предложи промени в закона за поверената му институция.

Още по темата

Трябва да се промени тази абсолютна самостоятелност, която имат подуправителите.

Така гуверньорът на БНБ ще има по-голям контрол и правомощия да налага санкции над един от тримата подуправители в ЦБ. Промяната се налага след като Цветан Гунев, в качеството си на ръководител „Банков надзор“, не е упражнил контрол над КТБ, с който да избегне фалита й.

Още по темата

Изслушването на кандидатите за управител на БНБ ще се проведат в заседание на парламентарната Комисия по бюджет и финанси след като депутатите одобрят процедурата за избор, поясни председателят на комисията. Изслушването им ще е публично, ще се предава онлайн. На него ще могат да присъстват и неправителствени организации. Те ще могат да зададат въпросите си към кандидатите ако са ги обявили предварително на сайта на парламента.

Влизането на България в чакалнята за еврозоната ERM 2 до края на 2018г., по настояване на президента Плевнелиев, е приоритет и на 43-то Народно събрание, заяви Стоянова.

Това е право и стратегическо решение, което е записано в договора ни за членство. Така ще излезем плавно от валутния борд. Това, че не сме в еврозоната ни носи само финансови задължения като регламенти без да можем да ползваме ползите.

Българските банки трябва първо да си направят собствени стрестестове преди да изпълнят тези, поставени от ЕЦБ и ЕК, каза Стоянова по повод призива от Брюксел да тестваме банките си за кризи още през 2015 година, а не през 2016. Вътрешните тестове ще помогнат на банките, които не са в съответствие с европейските изисквания, да изчистят грешките си преди същинските, поясни депутатката.

Докладът на Лабораторията за анализ и оценка на рисковете към НБУ на бившия премиер Иван Костов, посочващ злоупотреби от Лукойл, е само „вдигане на шум“, според Стоянова.

Това, че се е източвало ДДС и е отивало към Русия не е вярно. Всеки, който познава българското законодателство знае, че няма как да стане това.

Целият разговор на Веселин Дремджиев с Менда Стоянова вижте във видеото.